T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAKIRKÖY - Bakırköy İlkokulu

Okulumuzun Tarihçesi

BAKIRKÖY İLKOKULU    (TAŞMEKTEP) 

1864  yılında Paris’ten getirilen şehircilik  uzmanı Kont ALLEON’un İstanbul’daki görevine başlamasından sonra ,kent içinden değil de sessiz ,sakin bir yerde oturmak arzusu, onun Bakırköy gibi bir sayfiye yerini seçmesine neden olmuş ve Taş Okulun bulunduğu yerdeki arsayı satın alarak büyük bir köşk inşa ettirmeye başlamıştır. Günümüzde de bütün görkemi ile mimari güzelliğini gözler önüne seren Taş Okul, hemen yanı başındaki tren hattı üzerinden geçen Taş Köprü gibi özel olarak Kont ALLEON’un  Fransa’dan  getirttiği Marsilya kiremit ve tuğlalarıyla inşa edilmiştir.1865 yılında başlayan inşaat  1874 yılında bitirilmiş, Kont ALLEON bu binada 1894 yılına kadar yani İstanbul’da meydana gelen büyük depreme kadar oturmuştur.

Deprem sırasında bina duvarlarında meydana gelen çatlaklar nedeniyle burasını terk ederek Hazırlık Sokak’ta yaptırdığı 50 nolu eve taşınmıştır. Kont  ALLEON’un terk ettiği bina 1898 yılında  Preveze  Mutasarrıfı Ali Rıza Paşa tarafından satın alınmış, onun vefatından sonra da oğlu  Alaaddin  Bey’e miras kalan bina 1900 yılında Maarif nezareti tarafından 4200 altın liraya satın alınarak okula dönüştürülmüş ve günümüze kadar Taş Okul adıyla çeşitli derecelerde eğitim hizmeti vermiştir.

Söz konusu bina ile ilgili yapılan kaynak taramasında aşağıdaki bilgilere ulaşılmıştır:

‘’……Hatboyu Caddesi üzerindeki Taş Mektep, Fransız asıllı meşhur banker ve şehircilik uzmanı Kont ALLEON tarafından malikâne olarak yaptırılır. Kont ALLEON, kış aylarında , Beyoğlu’nda (bugün Yeni Melek Sineması’nın bulunduğu Alleon Sokak’ta ) oturur. Yazları da Bakırköy’e gelip bu görkemli binada otururmuş. Binanın ve binanın karşısındaki demiryolu hattı üzerinde yaptırmış olduğu Taş Köprü’nün tuğla ve kiremitlerini Marsilya’da gemi ile getirtir. Taş Köprü’yü demiryolunun öteki tarafına geçilsin diye yaptırmıştır.’’

Yard. Doç.Dr. Metin BOLCAL’ın ‘’İstanbul’’ adlı eserinin I.bölümünde adı geçen okul ile kullanımı hakkında aşağıdaki bilgilere ulaşılmaktadır:

‘’….Ellili yıllarda beş ilkokul vardı Bakırköy’de. Taş Okul, Kartaltepe İlkokulu, Behramağa İlkokulu, Dadyan Ermeni İlkokulu ve Rum İlkokulu. Kendisi Taş Okul’da okumuştu. 1865 yılında Paris’ten İstanbul’a gelen Kont Alleon’un 1874 yılında yaptırdığı bu muhteşem konak, 1900 yılında devlet tarafından 4200 altın liraya satın alınarak ilkokula dönüştürülmüştü. Çok büyük bir okul bahçesi bulunan okul binasına iki yana doğru yapılmış merdivenlerle inilirdi. 

Girişin altında suhane ve özel yapılmış üzerinde çocukların yemeklerini ısıtabilecekleri büyük sobalar bulunan bir mutfak, bir büyük film salonu ve hademelerin kalabileceği odalar vardı. Giriş katında ve bunun üzerinde sobalarla ısınan sınıflar, en üste ise hem depo olarak kullanılan hem de sağa sola atılmış ders malzemelerinin bulunduğu belki de vaktiyle laboratuar olarak kullanılmış odalar vardı. Bu gizemli taş binanın üç ayrı sokağa açılan bahçe kapılarından biri de öğrenciler tarafından kullanılması yasak olan ve usta bir bahçıvan tarafından düzenlenen bir bahçeden geçilerek Hatboyu Caddesi’ne açılan kapıydı. Bu kapının hemen karşısındaki Hatboyu Caddesi’nin tren yolu üzerinden geçen Taş Köprü de aynı kont tarafından yapılmış olup yapımında konak ile aynı taşlar kullanılmıştı. Karşıya geçip devam ‘ettiğimizde solda park, sağda ise mısır tarlası bulunurdu. Ellili yıllarda Taş Okul’un arka tarafına halen caminin bulunduğu yere Bakırköylülerin yaz aylarında en büyük eğlence konaklarından biri olan Telgezer Cambazhanesi kurulur ve buraya devrin en iyi sanatçıları gelirdi. Burada Celal Şahin, İsmail Dümbüllü, Hamiyet Yüceses gibi sanatçıları izlemek mümkündü…”

Behzat ÜSDİKEN’in İstanbul 1993 yılı basımı “Alleon Ailesi” adlı eseri 1.cilt, sayfa 205-206’da binayı yaptıran ailenin geçmişine değinmektedir.

“… 1789 Fransız İhtilali’nden sonra Osmanlı Devleti’ne sığınmış bir Fransız ailesi. Önce Büyükdere’ye yerleşirler. 1854 tarihli yasadan yararlanarak Grand Rue de Pera’da 354 nolu konağı satın alırlar. Kışları Pera’da yazları Büküydere’de otururlar. Ailenin Jacques,  Antoine ve Jean adlı üç oğlu vardır. Pangaltı’da Katolik Mezarlığı’na gömüldüler….”

Dr. Şefika KURNAZ’ın “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kadınların Eğitimi” adlı çalışmasında; Osman ERGİN- Türk Maarif Tarihi (İst. 1994, cilt IV  s.1191-1192) adlı eserinden yaptığı alıntıda okul olarak eğitime başlaması hakkında aşağıdaki bilgilere ulaşılmaktadır:

“… 1909… Yine aynı yıl İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin himayesinde Bakırköy’de İnas İttihad-ı Osmani Mektebi’nin açıldığını görmekteyiz… Okulda çocuk bahçesi iptidai, rüşdi ve idadi sınıfları bulunmaktadır…”

Bunlardan başka, binanın yer aldığı Bakırköy İlçesi’ne ait çeşitli tarihlerdeki eski haritalara rastlanmıştır. 

Cumhuriyet Dönemi’nde okul, ilkokul olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Okulu adı halk arasında Taş Mektep olarak anılmaktadır. Okul binası ayrıca İlköğretim Müdürlüğü, Bakırköy 1.Mektebi, Bakırköy Merkez İlkokulu isimlerini de almıştır. Okul, 1995-1996 öğretim yılından beri Bakırköy İlköğretim Okulu olarak hizmet vermiştir. 2004-2005 öğretim yılından beri tadilat nedenliyle Emlak Kredi Bankası İlköğretim Okulu bünyesinde eğitim-öğretime devam etmekte iken 2009 yılında Bakırköy Cumhuriyet Ortaokulu’nun dokuz derslikli ek binasına taşınmıştır. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından beri Bakırköy İlkokulu olarak eğitim-öğretime devam etmektedir. Ek bina, okulumuza tahsis edilmiştir. Şuanda Bakırköy İlkokulu’nun 326 öğrencisi bulunmaktadır. Kadrolu 12 öğretmen,  1 müdür,  1  müdür yardımcısı ile eğitim-öğretim sürdürülmektedir

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.06.2024 - Güncelleme: 05.06.2024 09:36 - Görüntülenme: 419
  Beğen | 1  kişi beğendi